Ylva Pettersson – Oppositionsråd

Moderaterna Skara

Foto: Martin Frick

Vad arbetar du med?
Jag är oppositionsråd i Skara.
Jag är i grunden gymnasielärare och har undervisat på Katedralskolan i Skara i nästan 20 år. Jag har också byggt upp ett eget företag och arbetat många år som konsult inom digitalisering, kvalitetsarbete och organisationsutveckling.

Var bor du?
Jag bor i Skara sedan 1998, vilket jag är väldigt glad över. En fantastiskt fin stad att leva och ha familj i!

Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är målmedveten, lojal och noggrann. Krävande är jag också, inte minst när det gäller mig själv.

Vad gör du på fritiden?
Jag älskar att laga mat. Jag pluggar ofta också, det är ett sätt att koppla av. Och så försöker jag lyssna på våra fina körer i Skara när de framträder.

Vad har du för utbildning?
Gymnasielärarexamina – två stycken faktiskt! Och jag har en fil.mag. med historia som huvudämne. Jag har också en ledarskap- och organisationsutbildning från Uppsala universitet.

Har du någon ”hemlig” talang?
Jag kan en del programmering. Dessutom kan jag sluka eld.

Har du alltid varit intresserad av politik?
Ja, absolut. Min familj har varit politiskt aktiv inom socialdemokraterna och jag vande mig vid att prata politik redan som barn. Jag själv började min aktiva bana inom MSU. Bland det mest spännande är det uppdrag jag fick att under Anna Karin Hatts ledning fram till 2015 arbeta med Digitaliseringskommissionen, genom att delta i Lilla kommissionen, för att utveckla användandet av digitala verktyg inom offentlig verksamhet och näringsliv.

Har du bott någon annanstans än i Skara?
Ja, på olika platser i Småland och Östergötland, samt i Lund och Göteborg.

Din politik

Vilken eller vilka frågor engagerar dig mest?
Välstånd är en förutsättning för välfärd. Därför anser jag att alla frågor som bidrar till vårt välstånd är viktiga, vi måste ge de bästa förutsättningarna för företagande och handel i Skara, vi måste se till att rätt utbildningar finns på plats för att folk ska kunna komma i jobb, vi måste göra det attraktivt att anställa i Skara. På så sätt skapar vi de förutsättningar som krävs för att kommunen ska kunna prioritera och satsa på sin kärnverksamhet – att ge vård, skola och omsorg av högsta möjliga kvalitet. Mina år som lärare i kommunen har gett mig ett ”bakom kulisserna”-perspektiv på den kommunala verksamheten som ger mig bra verktyg för att kunna identifiera brister, lyfta relevant kritik och driva de viktigaste frågorna för alla som lever och jobbar i Skara. Jag är trött på att se policies som bara är döda dokument som inte den politiska ledningen vill eller klarar att levandegöra.

Varför är du Moderat?
Jag tror på individens kraft och rättigheter, i ett gott samhälle – jag vägrar tro att vi måste välja antingen eller! Vi är faktiskt skyldiga socialdemokratin tack för att de genomförde många reformer under 1900-talets första hälft som gett oss det starka samhälle vi har med möjlighet till klassresor, stark arbetsrätt m.m. Men socialdemokratin har tappat riktningen, både på riksnivå och i Skara. Att bara tala om att ”fortsätta i nuvarande riktning”, utan idéer, reformplaner och handlingskraft kommer att visa sig katastrofalt. Att tro på människor, att se pliktkänsla och solidaritet som bärande grund, att våga ställa krav och våga tänka om är idag de starkaste Moderata värderingarna och det är precis vad vi behöver.

Vad vill du uppnå som förtroendevald?
Jag vill föra in nya perspektiv i politiken i Skara. Jag vill vädra ut gamla föreställningar om vad man kan och inte kan göra, så att vi kan få ny fart i Skara med fokus på vad som verkligen är viktigt. Man ska aldrig fatta politiska beslut för att säkra sin position eller för att undvika kritik. Det är dags att få en ny ledning i Skara som inte bär med sig gammalt groll och ingrodda begränsningar, utan som vågar tänka nytt kring vad vi ska prioritera och hur vi ska arbeta. Inte minst vill jag sluta satsa på kulisser, och börja satsa långsiktigt på kvalitet i skola och omsorg, service och trygghet.

Varför behöver Sverige en alliansregering?
För att vi behöver ansvarstagande långsiktighet, en politik för jobb, och en sund ekonomi som ger människor förutsättningar för både valfrihet och välfärd.

Skara och du

Har du något smultronställe i kommunen?
Höjentorp på försommaren är svårt att slå!

Hur skulle du vilja utveckla Skara?
Jag vill verka för fokus på verksamheten. ”Lärdomsstaden Skara” får inte bli ett motto som tillhör det förgångna! Därför är det också viktigt att förutsättningar för företagande, kommunikationer, kulturliv, boende och service utvecklas och håller hög kvalitet, så att människor fortsätter att välja att leva i Skara och satsa på Skara.

Vill du kontakta Ylva så går det via Twitter: @Ychen06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.