Richard Pettersson

Richard Pettersson
Richard Pettersson
Vad arbetar du med?

Jag är gymnasielärare i samhällskunskap och historia och har undervisat på Katedralskolan i Skara i mer än 20 år. I höst byter jag jobb, och börjar på Olinsgymnasiet i stället, jag ser fram emot nya utmaningar

Var bor du?
Jag bor i Skara och är uppvuxen i Varnhem. Mina föräldrar bor i Lundsbrunn, och jag är glad över att min son också får växa upp här.

Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är rak och tydlig och uppskattar ärlighet och lojalitet. Jag är en pliktmänniska som tycker att det är viktigt att man ställer upp och att man gör sitt bästa. Sedan tycker jag att inget är viktigare än min familj.

Vad gör du på fritiden?

Jag sitter i styrelsen för After School och jobbar för det mesta där en kväll i veckan med att hjälpa nyanlända ungdomar med läxorna. Ett jätteviktigt arbete, och jag är väldigt glad över det otroliga jobb som gjorts med att bygga upp den verksamheten. Det finns fantastiska ideella krafter i Skara.

Jag gillar att gå långpromenader med vår hund Clio, gärna ihop med hennes bästa kompis Alice, och Alice’ husse Björn. Om det är svampsäsong kan vi få med mattarna också, det är härligt. Tidigare gick mycket av min tid åt till att träna ett pojklag i fotboll och stötta upp kring ishockey, eftersom vår son höll på med detta. Det var en himla rolig tid tycker jag, och jag saknar att hänga med de andra ledarna och se killarna utvecklas.

Vad har du för utbildning?
Jag har en fil. mag och en gymnasielärarexamen.

Skogspromenader med hunden njuter jag av.
Skogspromenader med hunden njuter jag av. Ser ni henne?

Har du någon ”hemlig” talang?
Kommer du ihåg sporttv, när Tomas Nordahl åkte runt i Italien och kommenterade ligamatcher och kombinerade med att recensera de bästa restaurangerna i varje spelstad? Jag känner att det jobbet skulle jag ha en otrolig talang för!

Har du alltid varit intresserad av politik?
Alltid kanske är en överdrift, men visst har jag alltid varit intresserad. Jag valde ju att bli lärare i samhällskunskap! Min far var militär fram till sin pension, och det innebär ju att samhällsfrågor alltid har varit relevanta hemma. Som lärare har man ju också hamnat i en politisk experimentverkstad som bidragit till det politiska engagemanget. I Skara finns det många frågor vi står inför som faktiskt är direkt avgörande för framtiden, inte minst välfärden och tryggheten där ju den nuvarande ledningen misslyckats kapitalt.

Har du bott någon annanstans än i Skara?
Ja, i Tidan, Varnhem och Karlstad.

Din politik

Vilken eller vilka frågor engagerar dig mest?
Vi måste få till en gemensam trygghet i Skara. Våra ungdomar måste vara trygga på stan, och ingen ska känna sig begränsad av att man inte vågar jogga själv, eller gå och handla när det är mörkt. Här finns massor vi kan göra, från att jobba förebyggande till att få upp trygghetskameror och ha fältarbetare och mer synlig polis. Sedan måste vi få till en vändning i skolan! Resultaten sjunker långt värre än i riket som snitt och vi tappar alldeles för mycket personal. Politiskt måste Skara få fram en ledning som vågar ta sig an frågan om arbetsgivaransvar! Den nuvarande ledningen behandlar detta som en fråga bara för tjänstemännen, men det är faktiskt politiken som är arbetsgivaren. Det ansvaret måste vi våga ta!

Varför är du Moderat?
Mycket av det finaste med Sverige byggdes av socialdemokratin under tidigt nittonhundratal, alla människors rätt till utbildning och ett värdigt liv, ett samhälle där klassresor underlättas utifrån en tro på mänsklig kraft. De här värderingarna har socialdemokraterna lämnat bakom sig anser jag, eftersom man fastnat i en syn på människan som kraftlös och samhället som kravlöst. Idag är det istället Moderaterna som bär på den positiva tron på individen och ett starkt och solidariskt samhälle utifrån detta, och därför är Moderaterna det självklara valet för mig.

Vad vill du uppnå som förtroendevald?
Jag tror att min erfarenhet av att ha jobbat i flera av Skaras företag som Scan, Sommarland och Jula, av att ha varit engagerad i våra idrotts- och ungdomsföreningar och ha jobbat nästan 25 år för kommunen ger mig en helhetsbild som kan vara användbar. Just helheten är ju Skaras styrka, att vi känner varandra, månar om varandra och vill hjälpas åt. Jag skulle gärna ta uppdrag som ger mig en möjlighet att stärka samarbetet mellan kommun och näringsliv, och att stötta föreningslivet.

Varför behöver Sverige en alliansregering?
När det gäller de viktiga framtidsfrågorna är det Moderaterna och Alliansen som har politiken som gynnar alla, inte bara de som har det bäst ställt. I socialdemokratins Sverige idag är det bara de som redan har som har en möjlighet, då kan man köpa sitt boende och sin nya miljöbil. Men det krävs en politik för jobb och företagande om vi ska ha en välfärd som är stabil för alla!

Skara och du

Har du något smultronställe i kommunen?
Hällsdalen! Där brukar jag kunna snika åt mig en gofika också….

Hur skulle du vilja utveckla Skara?

Jag vill att Skara som skolstad ska återupprättas. Vi måste få till ordentlig samverkan och ett medarbetarskap på riktigt, inte bara i fina visioner. Vi måste också få fler attraktiva boenden, inte minst i ytterområden som Valle. Skara ska vara en attraktiv ort att bo i, och driva företag i.

 

Foto: Martin Frick