Patrik Grönlund

Moderaterna Skara

Foto: Martin Frick

Vad arbetar du med?
Jag är Senior Konsult inom IT.

Var bor du?
I Synnerby, dit jag flyttade 1996 från Uppsala. Jag trivs väldigt bra, och känner mig helt hemma här!

Hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är väldigt flexibel och helt prestigelös. Politik kan ibland handla om att förhandla fram saker, och då fokuserar jag alltid på det som är ideologiskt rätt och gångbart.

Vad gör du på fritiden?
Jag tycker om att laga mat och upptäcka nya smaker. Jag lägger också mycket tid på vårt hus. Det byggdes 1928, och gamla hus behöver mycket kärlek och omsorg.

Vad har du för utbildning?
Jag har läst Samhällsvetenskap (Samhällsgeografi och Sociologi) och Konstvetenskap vid Uppsala Universitet.

Har du någon förebild inom politiken?
Förebild är kanske mycket sagt, men Gösta Bohman inspirerar mig då som nu. Han var partiledare när jag började intressera mig för politik. Han gjorde mycket för partiet bland annat reformerade han Högerpartiet till att bli ett tydligt liberal-konservativt parti.

Har du någon ”hemlig” talang?
Jag är intresserad av och renoverar gärna gamla möbler.

Har du alltid varit intresserad av politik?
Ja, sedan tidiga tonår har politik varit ett av mina intressen. Jag gick tidigt med i Moderat Skolungdom och var mest aktiv under gymnasietiden. Jag blev aktiv inom partiet igen inför valet 2014.

Har du bott någon annanstans än i Skara?
Jag är född och uppvuxen utanför Mullsjö. Jag gick gymnasiet i Jönköping, och bodde kvar där en kort tid efter studenten. Efter fullgjord värnplikt inom Luftvärnet åkte jag till Uppsala för att studera. I Uppsala träffade jag min hustru, 1996 flyttade vi hit till Skara.

Vilken eller vilka frågor engagerar dig mest?
Vi måste kunna ha en öppen dialog mellan politik och näringsliv.
Vi måste ha stor respekt för hur vi använder skattepengar. Pengar som finns i en kommun tillhör invånarna i den kommunen, och därför måste vi använda dem med stort ansvar.
Det är viktigt för mig att det finns valfrihet i vård, skola och omsorg. Valfrihet är en förutsättning för välfärd. Varje människa ska få utrymme att fatta egna beslut.
Samhällets infrastruktur är också ett intressant område. Jag tycker att det är spännande och det är intressant att vara med att utveckla infrastrukturen i en kommun så att den kan möta framtidens krav.
Det är också viktigt att vi fortsätter att utveckla Skaras samarbete mellan kommun och kulturföreningar och institutioner

Varför är du Moderat?
Din bakgrund ska inte hämma din framtid. Din bakgrund ska inte vara det som avgör vad du kan göra med ditt liv. Det är en grundläggande tanke bakom den moderata samhällssynen. Människor ska i största möjliga utsträckning få möjlighet att forma sin egen tillvaro, efter egna önskemål. Man ska kunna känna sig oberoende, man får utrymmet att ta eget ansvar. Därför är jag Moderat!

Har du något smultronställe i kommunen?
Västergötlands museum och dess omgivningar är ett riktigt smultronställe.

Hur skulle du vilja utveckla Skara?
Näringslivet är en stomme i varje kommun. Skara ska vara en attraktiv stad att driva näring i, och där finns en del att arbeta med!